Grand
Porhun Mihail Prohorovici

Рано утром на рассвете
Когда спали в яслях дети
Шёл по лесу мужичок
Вдруг увидел он роёк

Но не знал что в этот миг
Что свою судьбу свою сподвиг
Что затем за годом год
Пчёл понять пытался он

Время шло и дело шло
Было тяжко и легко
Появилась в жизни цель
Осознать пчёл мир теперь

Пролетела жизнь увы
Но не зря уверены
Шаг на встречу сделал он
Понимания где дом...
Где любовь и где мечты
Жизни смысл и доброты

Передать любовь он смог
К тем кого постичь не мог
Тех кого он изучал
И любил и примечал

aut. Porhun M.A.

Poezia în limba rusă de mai jos marchează începutul istoriei stupinei noastre.


În 1945, în drum spre muncă, bunicul nostru Porkhun Mihail Prokhorovici a văzut un roi de albine care se altoise pe un copac. L-a scos și l-a pus într-o cutie pe care a făcut-o dintr-o bancă veche. După un timp, a început să înmulțească coloniile de albine și a devenit proprietarul stupinei. Stupina a fost situată în satul Kolosovo, raionul Grigoriopol. Din punct de vedere istoric, satul Kolosovo este un sat de etnici germani care s-au stabilit pe aceste meleaguri în timpul domniei Ecaterinei cea Mare. Se numea inițial Bergdorf, ceea ce înseamnă sat în munți.

Anii au trecut și în 1920 s-a înființat în sat cooperativa de consum „Kolos”, de unde a venit noul nume al satului Kolosovo ...

În 1968, specializarea cooperativei Kolosovo s-a schimbat. Alexandru Mihailovici Porkhun a fost șeful acestei ferme. Conducerea republicii a văzut condiții ideale pentru cultivarea culturilor de uleiuri esențiale și a transformării producției. A început construcția instalației și lucrările minuțioase la înființarea fermelor de trandafiri și lavandă.

În anii '70 stupina a înflorit după deschiderea unei instalații pentru uleiuri esențiale.

Faima plantațiilor de trandafiri și de lavandă s-a răspândit mult dincolo de regiune, iar produsele au devenit populare chiar și în străinătate.

Prin urmare, mierea din această regiune avea un miros dulce și transmitea toată frumusețea și notele delicate ale așa-numitului Provence din Moldova...

Odată cu trecerea timpului și deja în 1985, nepotul său Mikhail Alexandrovich Porkhun, care a fost numit în onoarea bunicului său, a început să-l ajute pe bunicul Misha în stupină. În fiecare an venea la bunicul său toată vara să-l ajute și învăța toate subtilitățile apiculturii.

Bunicul a încercat să transmită toată dragostea și respectul pentru micii muncitori.

Apoi vin anii 90 și mierea nu mai era cerută pe piață și mulți apicultori au abandonat afacerea „neprofitabilă” .... Dar nu și familia noastră. Și totul pentru că, până atunci, albinele nu erau doar o „afacere”, ci lucrul preferat în care își punea sufletul. Și asta înseamnă foarte mult ...

În 1997, fondatorul afacerii de familie, Mihail Prokhorovici, a dispărut ... stupina a fost moștenită de Mihail Alexandrovici, deoarece la acel moment era deja absolvent al universității în departamentul de agricultură.

Până atunci, stupina era staționară, dar din cauza reprofilării fermei, a fost necesar să se decidă mutarea în alte regiuni pentru a crește colectarea mierii. Așadar, din anul 2000, stupina a început să „călătorească” prin Moldova însorită.

De-a lungul timpului, afacerea a fost modernizată, stupii au fost renovați, tehnologiile de întreținere a stupinei au devenit mai inovatoare, dar în centrul acestei lucrări a fost întotdeauna dragostea pentru albine ...


  • În 2005, Mikhail s-a căsătorit cu Natalya, care tot vine dintr-o familie de apicultori. (Dragostea pentru familiile de albine s-a înmulțit la doi!)

  • În 2012, șeful fermei, Mikhail Porkhun, urmează o pregătire avansată la Academia de Apicultură din Kiev

  • Din 2013, stupina se concentrează pe producerea nu numai a mierii, ci și a produselor apicole (propolis, polen,plafon de pieptene, omogenizare albină masculină, lăptișor de matcă, lumânări, molii, tincturi, unguente)

  • În 2013, ferma participă la congresul internațional de la Kiev la Apimondia.

  • În 2014, ferma participă la expoziția Cool-food din Dubai, unde primește o mulțime de feedback pozitiv cu privire la soiurile noastre de miere.

  • În 2015, stupina începe să lucreze și să scoată mierea exclusiv în conformitate cu toate principiile sanitare și alimentare conform standardelor UE și începem să folosim echipamente moderne certificate. S-a decis utilizarea sistemului de lucru cu stupi pe mai multe niveluri, datorită cărora stupina poate produce mierea monoflorală (salcâm, coriandru, tei, hrișcă, lavandă, floarea soarelui). 

  • În 2016, conducerea fermei decide să lucreze în domeniul creșterii reginelor pentru a furniza stupinelor lor material de reproducere. Instruirea suplimentară are loc în Serbia, Italia, Rusia, Polonia.

  • În 2017, ferma participă la congresul internațional Apimondia de la Istanbul.

  • Din 2018, lucrăm la o colecție premium de cadouri realizate din miere și produse apicole. În acest moment, echipa noastră este formată din 6 persoane, aceasta este afacerea noastră de familie în beneficiul căreia lucrăm și ne distrăm! 

Motto-ul echipei noastre este: „Fiecare lingura de miere o să vă facă viața mai spectaculoasă!”